Sunday, October 25, 2009

New york University Philosophy Department - Steven Holl


Steven Holl Architects have completed an interior project at the Department of Philosophy in the Arts & Sciences faculty at New York University.


All photos are copyright Andy Ryan. Below is a short statement from the architects, followed by a press release:


New York University (NYU)
Department of Philosophy
New York City, NY, USA


The Dean of the Faculty of Arts & Sciences and a committee of Philosophy Professors collaborated in the selection of Steven Holl Architects to design the complete interior renovation of a 1890 corner building at 5 Washington Place for the consolidation of the NYU Department or Philosophy within a concept which organizes the new spaces around light and phenomenal properties of materials.


A new stair shaft below a new skylight joins the 6-level building vertically with a shifting porosity of light and shadow that change seasonally.


The Ground level, utilized by the entire University, contains a new curvilinear wooden auditorium on a cork floor.


The upper level floors contain Faculty Offices and Seminar Rooms which are done in different shades and textures of black & white, according to the texts in Ludwig Wittgenstein’s book “Remarks on Colour”.


The building exits within the NoHo Historic District and is within the jurisdiction of the New York City Landmarks Preservation Commission.


The building is part of the main NYU campus within New York City’s Greenwich Village and is sited on-access to Washington Square Park.

Press release

Steven Holl Architects’ completes interior project for NYU Department of Philosophy in New York City


New York City, October 2nd 2007 — With the opening of the new academic year, Steven Holl Architects has completed renovation of the interiors of an 1890 building at 3-5 Washington Place for the Department of Philosophy in the Faculty of Arts & Science at New York University (NYU).


Originally located in the Silver building, a mixed use facility for classrooms and academic departments, the Department of Philosophy is now consolidated new presence in both the city and on campus.


Although the historic exteriors remained untouched, the new interiors give the Department of Philosophy a luminous image.


The facility includes faculty and graduate student offices, seminar rooms, a periodicals library & lounge and a ground floor 120-seat cork auditorium. Steven Holl Architects organized the 30,000 square feet of interiors around a concept of the phenomenal properties of light and materials.


A new porous stair, changing its direction at each floor, vertically connects the six-level building through shifting light and shadow and is designed to encourage social interaction.


This vertical connection in light is activated by the presence of faculty members and students and by a prismatic film splitting the available sunlight periodically. The light effect in the stairwell changes according to the seasons and the time of day.


The upper level floors, containing the faculty offices and seminar rooms, have been designed in different shades and textures of black & white inspired by Ludwig Wittgenstein’s book “Remarks on Color”. Steven Holl Architects have designed furniture, coat hooks, light fixtures, and door handles for the Department of Philosophy.


In 2004 Steven Holl Architects was selected for the interior renovation by a joint committee of University Administrators, the Faculty of Arts & Science Dean’s Office and the Philosophy Department for the sensibility and philosophy in its work.


About the collaboration with NYU, Steven Holl says: ”University buildings need to focus as incubators for interaction between students and faculty. It was a pleasure working with this university that was willing to broaden its design approach by including our staircase that now functions as the backbone of the building.”


Steven Holl Architects is well-known for invigorating university campuses with innovative designs including The College of Architecture and Landscape Architecture at the University of Minnesota (Minneapolis, Minnesota, 2002), Simmons Hall at M.I.T. (Cambridge, Massachusetts, 2002), the Higgins Hall Center Section at the School of Architecture at Pratt Institute (Brooklyn, NY, 2005), and most recently the School for Art & Art History at the University of Iowa (Iowa City, 2006).


Saturday, October 24, 2009

Thomas L. Wells Public School

One of the recipients of a 2008 AIA Honor Award is the Thomas L. Wells Public School in Toronto, Ontario by local firm Baird Sampson Neuert Architects. The awards jury notes that the school is "a model demonstrating sustainable design principles and an enhanced learning environment" for the next generation of schools in the Toronto District School Board. They further cite the design as sensitive, arranged to capture light and vent, and well-scaled, all contributing to a positive experience for the students.

Located in a suburban area of Toronto, the building is sited to connect its outdoor areas to a nearby green corridor. The school's footprint is basically two parallel bars, with administrative and recreational functions creating its public face to the street, and classrooms facing the more private playing fields. The classroom bar is bent in the middle to subtly cradle this outdoor space. As well, since the classrooms face south, they receive valuable sunlight, a corollary of the building's site strategy.

Between these two parallel bars (linked by an internal corridor) are two courtyards and the library. The courtyards are used for play and as places to gather. The two-story mass of the school and its well-articulated composition of brick, glass, and metal create embracing yet open spaces for children and teachers.

Yet it is the library that draws the most attention, not only from its location at the center of the composition overlooking the courtyard through a double-height, sloping glass wall, but from its design. With the space afforded by its two-story height, a wood-clad object is "inserted" into the library to create a dynamic environment where wonder is piqued. One need only see the repeated form of this object on the classroom facade to recognize its importance. Placing this emphasis on the library make sense, if learning is seen as something that continues throughout life, and libraries are seen as the places where this learning finds a home